?>

 

 

 

Însemnări dintr-un război îndepărtat

Să fii medic nu-i un lucru uşor. Să fii medic militar pe front e un lucru şi mai greu. Această realitate presupune o pregătire profesională şi militară de calitate superioară, care să asigure o prezenţă activă şi eficientă alături de trupele combatante.

Autorul acestui jurnal s-a aflat acum aproape 40 ani într-o postură ca cea descrisă mai sus: tânăr medic anestezist-reanimator, sosit abia de doi ani în Israel, fără să fi absolvit un curs de medici ofiţeri, fără a stăpâni limba ebraică la un nivel corespunzător situaţiei și în plus devenit peste noapte responsabilul medical al întregului munte Hermon.

Rezultatul? Un jurnal „de bord“, însemnări puse pe hârtie noaptea, într-un buncăr slab luminat, zeci şi zeci de pagini în care evenimentele militare sunt completate cu reflecţiile personale, cu opiniile politice ale unui intelectual prins în vâltoarea evenimentelor pe frontul israeliano-sirian, la numai câteva luni de la Războiul de Yom Kippur. Un sfârşit de iarnă și început de primăvară ale anului 1974.

Un pacifist implicat într-un adevărat război de uzură, cu mulţi morţi şi răniţi şi cu o sumedenie de gânduri pe care numai hârtia le putea acumula.